CARLSBERG
CARLSBERG CARLSBERG CARLSBERG CARLSBERG CARLSBERG

CARLSBERG

Du skal være logget ind for at kunne lave bestillinger Ring for pris

CARLSBERG er vort verdenskendte bryggeri.

 

Læs historien herunder:



Den gamle brygger Jacobsen var en af foregangsmændene bag industrialiseringen af Danmark og sad både i rigsdag og borgerrepræsentation. Det kneb mere på de indre fronter, hvor hans dominerende personlighed i 1871 fik sønnen Carl til at etablere et konkurrende bryggeri på nabogrunden under navnet Ny Carlsberg. Ved faderens død i 1887 var de to dog delvist forsonet, selv om den gamle brygger lod kontrollen over Carlsberg overgå til en fond, som i følge fundatsen skal styres af fem videnskabsmænd. Det var ikke mindst i kraft af den konstruktion og så naturligvis den stærkt kunstinteresserede søn Carl, at Carlsberg indledte sin århundredlange tradition som landets største private kunst- og kulturmæcen.


I dag indtager Carlsberg en altdominerende rolle blandt de få tilbageværende danske bryggerier. Allerede i 1903 indgik man en hundredårig aftale med De Forenede Bryggerier (en sammenslutning af hovedstadens over 20 små bryghuse med storkonkurrenten Tuborg som førende kraft) om at deles om både forskningsresultater og under- og overskud. I dag sælger Carlsberg mere end 88% af deres øl udenfor Danmarks grænser. Tallene gælder både for den øl, der produceres i Danmark og eksporteres, og det øl der produceres lokalt 72 forskellige steder i 40 lande. Hovedfirmaet består af Carlsberg og Tuborg bryggerierne og ialt 100 datterselskaber, hvoraf de fleste findes udenfor Danmarks grænser. På verdensplan beskæftiges der 20.500 ansatte, og produkterne sælges på omkring 150 forskellige markeder. Fra 2008 samles al ølproduktion i Fredericia.

 


Danskerne har altid været glade for øllet fra Carlsberg, og til gengæld for de mange kroner vi har lagt i firmaets pengekasse, har det danske samfund nydt godt af Carlsberg stærke kulturelle profil, hvor de i årenes løb har støttet alt fra musik (bl.a. Grøn Koncert og Roskilde-Festivalen) til fodbold (bl.a. FC København og Liverpool) og kunst. Rundt om i København står mere end 60 skulpturer, som Jacobsen skænkede sin fødeby.

 

En af dem er Den lille Havfrue.